Arhiv novic

 
<< < 1 2 3 > >>
 

Ob zaključku leta 2020

21.12.2020

 "Sonate, que me veux-tu?"

Kaj reči o 2020?

V zgodovini, kot je izpričana, so bila vedno  obdobja, ko je bila Zemlja bolj okrogla in obdobja, ko je bila spet bolj ploščata. Vendar takega poravnavanja kot ga je deležna danes, že dolgo ni bilo. Težko je verjeti, katera vsa vprašanja se ponovno postavljajo kot relevantna in v kakšne plitvine človeške misli je ponovno zašel diskurz sodobnega sveta. In to ne le v očitnem  - npr. v znanosti, kjer se polemizira dobesedno o vsaki - še tako logični in aksiomatični informaciji, - tudi na področju družbene kohezije in civilizacijskih vrednot ni nič več niti jasno niti samo po sebi umevno. Ponovno se relativizira vse - od človekovih pravic, do potrebe obstoja kulture in šolstva, pravic manjšin, (najbolj cinično pri tem je, da pogosto v imenu demokracije in svobode govora) … vse do legitimnosti in na novo pripisani etičnosti politik, za katere smo bili prepričani, da so skupaj z velikimi možmi, ki so jih krasile velika odločenost, zgodovinsko poslanstvo in običajno tudi prepoznavni brki, odšle za vedno v zgodovino. A duh časa – Klotzov in Herderjev zeitgeist - ima tudi dandanes, kot vedno doslej, sposobnost  prepariranja - ne teče mimo, ampak prepoji in namoči vse, česar se dotakne in skozi kar pronica. 

Beseda leta, ki jo vsakoletno izbirajo po svetu, in tudi pri nas (to dela ZRC SAZU) - je bila za leto 2020 “LOCKDOWN” - zaprtje. Naše delo v glasbeni šoli močno zaznamuje zdaj že v drugem šolskem letu. Izzivi so konkretni, težki in ni jih lahko obvladovati. Zahtevajo veliko predanosti, požrtvovalnosti, po drugi strani pa tudi iznajdljivosti, potrpljenja, inovativnosti, empatije… Leto, ki mineva, lahko ocenjujemo skozi dobro ali slabo prizmo. Po pravici povedano je leto 2020 nudilo poleg ostalega tudi več časa za družino, za branje, za preizpraševanja in razmišljanja, za obrat k sebi… za stvari, za katere ponavadi nimamo časa. Vendar pa je LOCKDOWN beseda leta  - žal  - s širšim pomenom in  globljim razlogom - namreč ne zapira samo šol…  ampak doslej delujoče vesolje razgrajuje na mikrokozmose, ki so čedalje bolj izolirani in ki v svojih osamljenostih in prepuščenostih samim sebi izgubljajo stik z obče človeškim, z družbenim, z empatijo, z razumevanjem drugačnih pogledov … postajajo sami zase absolutni in samozadostni, kot taki pa izgubljajo vsakršen kontakt z obče razumnim. Kako drugače razložiti čedalje bolj očitno brezbrižnost do žrtev vojn, beguncev, brezposelnih, starejših, bolnih, pretepenih itd. … in čedalje bolj razširjen egoizem? Tudi takšni - temni časi so v zgodovini že bili – nekoč sta se jim je uprla renesansa in kasneje razsvetljenstvo. LOCKDOWN pa žal luči razuma ne prižiga, ampak ugaša… spet prihajamo v čas, ko bo neki novi Bernard le Bovier de Fontanelle vzkliknil:  "Sonate, que me veux-tu?" “Sonata, kaj vendar hočeš od mene?”, ko ne bo razumel česarkoli izven svojega na ozko izkušnjo oprtega in dogmatičnega sveta. Edino vprašanje je, ali bo obstajal tudi kakšen Jean Jacques Rousseau, ki se bo temu čudil. Tukaj pa preži za nas velika nevarnost in se izrisuje naša odgovornost, saj se nam sicer lahko zgodi, da bomo čedalje manj potrebni, ali pa bo naša funkcija zreducirana na obrtniško poučevanje novodobnih koračnic in himn. 

Kaj si torej zaželeti v 2021?

Najprej očitno - predvsem zdravja in še enkrat zdravja.

Nato naj sledijo sreča in obkroženost z ljudmi, ki jih imate radi,

Za tem naj pridejo uspehi vseh vrst, da dosežete, kar si želite na kateremkoli področju že…

Za konec pa da se vse, kar je bilo letos na daljavo obrne v človeško bližino … 

  • da bo možen spet objem kot pristen stik z drugimi,
  • da bo rokovanje spet po starem in ne s komolcem
  • da bi pri poučevanju spet lahko pogledali učenca v oči
  • da bo del praznovanja spet skupni smeh,
  • da bi izvajalci kulturnih prireditev spet slišali zaslužen aplavz,
  • da bo sprehod v naravi stvar druženja ali samotnega premišljevanja in ne popravljanja maske

  … vse na daljavo se naj obrne - vse, razen ene stvari - prostor misli naj še naprej pozna daljavo - in to takšno s čim bolj oddaljenimi obzorji. 

Vesele božične praznike in srečno 2021!
Saša Potisk, ravnatelj
 

Pouk od 15 do 19. 2. 2021

30.10.2020
V tednu med 15. in 19. februarjem 2021 bo individualni pouk na Glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik potekal na šoli po urniku. Skupinski pouk (PGV, GP, NGL, solfeggio, orkester, komorna igra) bo še naprej potekal na daljavo.

Učitelji bodo opravili skladno z vladno uredbo o obveznih presejalnih testih na Sars-Cov-2 testiranje, ki bo potekalo v ponedeljek in torek dopoldne po določenih razporedih. Do prejema rezultata testa posameznega učitelja poteka pouk na daljavo, o čemer Vas obvešča učitelj posameznega predmeta.
V primeru vezanih urnikov instrumenta / petja (individualno na šoli) z naukom o glasbi (preko Zooma), se dogovorite za prijavo v drugo skupino v drugem terminu, če ta obstaja. Urnikov individualnega pouka na šoli zaradi spoštovanja nujnih ukrepov varovanja zdravja žal ni mogoče množično spreminjati.

Učenci vstopajo v šolo izključno v spremstvu učitelja, starši v šolo ne vstopajo.


 

Pouk v tednu med 19. in 23. 10. 2020

16.10.2020
Pouk med 19. in 23. 10. 2020 bo potekal na daljavo skladno z urnikom z uporabo video konferenčnih sistemov (praviloma Zoom). O poteku individualnega pouka (vključno s komorno igro, ki poteka trenutno individualno) Vas bo obvestil Vaš profesor instrumenta ali petja.
Skupinski pouk bo potekal preko Zooma po urniku. Prijavne podatke boste prejeli po elektronski pošti (Iz varnostnih razlogov ne bo objave šolskem koledarju, kot je bilo prvotno mišljeno. Tam bo objavljen samo urnik.)Informacije o šolanju na daljavo bomo objaviljali tudi na spletni strani šole Na daljavo.

Pri prijavi v spletne učilnice in videokonferenčne sisteme bo potekala vizualna indentifikacija učencev s strani učitelja, zato je obvezen vklop videa (zatemnjeni profili ne bodo mogli sodelovati pri pouku). Prosimo tudi, da je identifikacija udeleženca razvidna iz poimenovanja profila na Zoomu.

Zoom si lahko naložite tukaj. Zadostuje brezplačna različica.
Navodila za namestitev in uporabo v slovenskem jeziku. 

Ob Svetovnem dnevu učiteljev

5.10.2020
Ob trenutnih turbulentnih razmerah v šolstvu in družbi, se marsikaj spreminja in na novo precenjuje. Šola in zaposleni v njej so v takšnih in podobnih časih pogosto na prepihu in še zlasti je običajno, da je povsem spregledano njihovo delo in družben pomen. Ko se ponovno odpirajo dvomi v vsakršno strokovno avtoriteto, ko se odpirajo dileme o vprašanjih, ki se ne bi smele nikoli več - o ravnosti Zemlje, o temeljnih znanstvenih postulatih, o vseh vrstah teorij zarote, o občutljivosti na temeljne družbene vrednote in osnovna etična vprašanja v družbi, o osnovni empatiji in temeljih solidarnosti z izpostavljenimi družbenimi skupinami ... se bi morali zavedati kako pomembna je luč, ki jo z izobraževanjem prižiga šola in učitelji, in kakšna tema nas bi objela, če te svetlobe ne bi bilo. Zato je prav, da se ob Svetovnem dnevu učiteljev, spomnimo pomembnosti izobraževanja in izobraževalcev in jim namenimo zasluženo priznanje pri neprecenljivo pomembnem delu. Zato čestitamo (pa čeprav morda ne gre za praznik v ožjem pomenu besede) in se zahvaljujemo za opravljeno delo.

Glasbena šola Ljubljana Vič - Rudnik

 

Privatni izpiti

7.9.2020
Glasbena šola Ljubljana Vič - Rudnik je zaradi upoštevanja šolskega reda poostrila dostop do letošnjih privatnih izpitov in zamujenih prijav ne more uvrstiti v razporede za izpite. Upoštevane so vse prijave, ki so bile popolne do poteka roka.

Tudi za izvedbo privatnega izpita velja šolski red in vsa določila skladno z organizacijo dela po modelu B.
Vsi kandidati za izpit počakate prede šolo oz, na zato določenem mestu in vstopate zgolj na povabilo skozi določen vhod v šolo. Na izpitu sta lahko prisotna samo kandidat in en spremljevalec (starš, skrbik ali učitelj). Posebnih učilnic za pripravo letos ne moremo zagotoviti.

<< < 1 2 3 > >>

Prijava na e-novice

 
 
Glasbena šola
Ljubljana Vič - Rudnik
Gradaška 24, 1000 Ljubljana
T: +386 1 252 14 74
F: +386 1 252 78 23
E: info@gsvr.si
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke