Pogosta vprašanja in odgovori


Tema vprašanja:
Sprejemni preizkusi
Prispevek staršev za materialne stroške
Privatni izpiti


Sprejemni preizkusi


Ali je potrebna predhodna prijava na sprejemni preizkus?


Ne, na sprejemni preizkus se ni možno prijavljati drugače kot neposredno pred pričetkom sprejemnih preizkusov na dan opravljanja preizkusa.

Ali lahko opravljam preizkus na dislociranem oddelku in konkuriram na matični šoli?


Ne, za zagotovitev pravičnosti obravnave vseh otrok, se med seboj primerjajo samo otroci, ki konkurirajo na ista mesta. To pomeni, da jih ločeno razvrstimo tako glede na željeni instrument kot tudi glede na lokacijo, kjer želijo izvedbo pouka.

Kaj mora otrok že znati pred pristopom na sprejemni preizkus?


Otrok mora znati zapeti pesem po svoji izbiri. Drugih znanj ne potrebuje. Preizkušamo samo nadarjenost skladno s predpisanimi postopki in na predpisanih področjih.

Ali lahko vpišem vzporedno dva instrumenta?

 

Ne. Gre za subvencionirana mesta in zaradi omejene dostopnosti do mest na glasbeni šoli vzporedno šolanje ni možno. Tudi strokovni argumenti dokazujejo, da je zahtevnost dela po programu glasbene šole prilagojena šolanju na enem instrumentu.

Ali obstajajo starostne omejitve?


Da, zabeležene so v nacionalnih programih in predmetnikih. Odstopanja so možna zgolj v izjemnih primerih in še to ne več kot za eno leto, kadar gre za vpis mlajših učencev.


Prispevek staršev


Koliko stane program glasbene šole?


Strošek šolanja učenca na glasbeni šoli znaša približno 3000 evrov letno. Vendar se iz prispevka staršev za materialne stroške ne krije izvedba programa (plače zaposlenih etc. ), temveč samo tisti del stroškov delovanja šole, ki jih ne zagotovi ustanovitelj (cca. 12 % vseh sredstev za poslovanje šole).

Ali sem oproščen plačila prispevka staršev, če otrok manjka na uri?


Ne, plačilo prispevka staršev je vezano na status otroka v glasbeni šoli. Izostanki se rešujejo skladno z navodili za nadomeščanje pouka in realizacijo programa.

Ali lahko zaprosim za znižanje ali oprostitev plačila prispevka staršev?


Edina olajšava za znižanje prispevka staršev je večje število otrok v  družini, kjer se za drugega in vsakega nadaljnjega otroka priznava 50 % znižanje.


Privatni izpiti


Kje lahko izvem, kaj je potrebno igrati na privatnem izpitu?


Obseg izpita je predpisan v učnih načrtih (z izjemo 1. razreda, kjer se smiselno uporabi navodilo za drugi razred z izborom skladb iz učnega načrta za 1. razred).  Izpiti se ne razlikujejo od izpitov učencev, ki so vpisani v glasbeno šolo. Prijavljeni učenci bodo razvrščeni skupaj z rednimi učenci glasbene šole po abecednem vrstnem redu ter opravljali izpit pred isto komisijo v istih rokih.

Prijava na e-novice

 
 
Glasbena šola
Ljubljana Vič - Rudnik
Gradaška 24, 1000 Ljubljana
T: +386 1 252 14 74
F: +386 1 252 78 23
E: info@gsvr.si
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke