Čembalo


V slovenščini z izrazom čembalo poimenujemo instrument, katerega italijansko ime clavicembalo izvira iz besed clavis  (tipka) in cymbalum (antični glasbeni instrument, na katerem se je zvok proizvedel s trzanjem po strunah).  Angleško ime harpsichord je sestavljeno iz harp (harfa) in chord (struna). Glasbenik, ki igra na čembalo, je čembalist.

Čembalo se je razvil že v 15. stoletju na področjih današnje Nizozemske in Belgije. V 16. stoletju je dosegel nove vrhunce v Italiji. Instrument je postal izredno popularen v 17. in 18. stoletju po vsej Evropi, tako da lahko to obdobje z mirno vestjo označimo za zlato dobo tako izdelovalcev kot glasbene rabe čembala. V 19. stoletju je zanimanje za čembalo postopoma začelo zamirati, vendar je danes ponovno zelo zanimiv za koncertno prakso - še posebej na ohranjenih zgodovinskih avtentičnih instrumentih ali njihovih sodobnih replikah. Čembalo je tudi eden od predhodnikov sodobnega klavirja, ki je nesporno dominanten instrument v skupini instrumentov s tipkami.

Prijava na e-novice

 
 
Glasbena šola
Ljubljana Vič - Rudnik
Gradaška 24, 1000 Ljubljana
T: +386 1 252 14 74
F: +386 1 252 78 23
E: info@gsvr.si
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke